2012. július 10.

Sweetness: Varga Franciska üvegtárgyai

© andreagrafika

Mint ahogy tőlem megszokhattátok, ismét az üveg kerül a középpontba. Nem tagadom, hogy imádok mindent, ami üveg. Legyen az átlátszó, vagy tejüveg, festett vagy valamilyen különleges eljárással készült üvegtárgy. Ezért is éreztem fontosnak, hogy megismertessem veletek, Varga Franciska kézzel készített színpompás üvegékszereit és dísztárgyait. Amikor először megláttam őket, szinte azonnal megfogtak az élénk színei és az egyedi formavilága.


© andreagrafika


"Nem túl régóta foglalkozom üveggel. Az elmúlt 15 évben intenzíven foglalkoztam emberekkel a munkám során, és egyre inkább éreztem, hogy változtatnom kell. Szükségem volt egy olyan tevékenységre, amelyben kézzel foghatóvá válik a produktum."

fal- és ablakdíszek

Franciska a már jól ismert Tiffany technikával készíti tárgyait. "Azért Tiffany technika, mert rengeteg lehetőséget rejt magában. Az üveg és a fény,  a  harmóniája az, ami leginkább közel áll hozzám, ezért főleg lámpákat készítek. Elrugaszkodva a hagyományosan ismert „Tiffany formáktól”. Nem használok úgynevezett kaptafát a lámpák készítéséhez, mindegyik mintáját és formáját egyedileg tervezem."

lámpa

lámpa

lámpa
Nagyszerű kiegészítője lehet egy szépen elrendezett belső térnek. Formáiban ugyanúgy változatos, mint színvilágában. "Ha megrendelésre készítek lámpát, akkor sem készítek látványtervet, egészen egyszerűen a megrendelő elmondja milyen színvilágú, hangulatú az elképzelése, esetleg mutat egy fotót az enteriőrről ahová szánja."

lámpa
Vagy akár ajándékba adni. "Ha ajándékról van szó, akkor a megajándékozandó személyről kapok információkat, ez alapján születik meg az elképzelés és a megvalósítás, s ha tetszik a végeredmény, csak abban az esetben kell megvásárolni, elvinni."


5 nyaklánc

gyűrűk
Ezeken, a csodás tárgyakon kívül, mellyel otthonunkat tehetjük színesebbé és egyedibbé, mindennapi öltözékünkbe is vihetünk több színt és egyediséget. Franciska erre gondolva ékszereket is készít ugyan ezzel a technikával. "Az ékszerek készítése abból adódott, hogy a nagyobb munkák során keletkeznek leeső „hulladék”  üvegek, amelyeket úgy gondoltam jó lenne valamilyen módon hasznosítani. Persze mostanra már korántsem hulladék újrahasznosításról van szó, hanem az ékszerkészítés önálló életre kelt. Vannak „lámpás-”  és  vannak „ékszeres időszakok”. Az ékszereknél a fő szempont, hogy hordható, szerethető, és egyedi legyen.  Az ötleteket pedig sokszor az üveg színe vagy mintázata adja."

magyaros ékszerszett

romantikus ékszerszett
romantikus ékszerszett


Már a képek alapján is elmondható, hogy sok munka van bennük. Persze erről a készítőjük többet tud mondani nekünk. "Változó, hogy mennyi időbe telik egy-egy munkát elkészíteni. Van olyan lámpa, ami több hétig (netán hónapig) készül, és van olyan is, amihez elég néhány nap.   Az ékszereknél is a minta bonyolultságától függ, hogy mennyi időre van szükség egy-egy kollekcióhoz. Az egyszerűbb vonalvezetésű art-deco formák gyorsabban elkészülnek, mint a több apró darabból álló magyaros motívumok."

Art-deco ékszerszett

Art-deco ékszerszett

Franciska azt is megemlítette, hogy idővel más technikát is szeretne kipróbálni. Erről is értesülni fogtok, nyomon követem munkáját a jövőben is!


kitűző
fotó:  © andreagrafika

ékszerszettek



Fontos megemlítenem, hogy más régebben művészeti ágban is jeleskedett. Egészen pontosan olajfestészet. Fő témája pedig a portré volt.

Ha megtetszettek ezek a pompás dísztárgyak és ékszerek, az alábbi elérhetőségeken vehetitek fel a kapcsolatot Franciskával:

Telefon: 06-20/48-99-228
E-mail: franciskart@upcmail.hu

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal is!

1 megjegyzés:

  1. De jó! Pont tegnap vettem Tőle Pécsen az Örökség Fesztiválon egy egyszerű, de nagyon szép háromszög alakú medált! :) Ma egész nap az volt rajtam! :)

    VálaszTörlés