2016. április 14.

Blogtip Thursday - Forrás: Pinterest


Először is, helló, köszöntelek a blogomnak ezen kis, nem csak  bloggereknek fenntartott csücskében, ahol mostantól mindenféle blogos dologról fogok írni. :) Van egy csomó olyan gondolatom, ami nem kifejezetten kreatív ötletekhez fűződik, hanem rögtön a blogoláshoz, és ezeket is meg szeretném osztani veletek, szeretném tudni bloggertársaim véleményét a témákról, amik felmerülnek bennem. 

Erre az első alkalomra rögtön egy olyan gondolatot terveztem be, ami sokszor jön velünk szembe, nekem személyes tapasztalatom van mindkét oldalról.

Egyre többször találkozom (és egyre jobban bosszant) az olyan blogbejegyzés, ahol egyszerűen odabiggyeszti az aktuális író, hogy 'Forrás: Pinterest', vagy, ami talán ennél is rosszabb, 'Forrás: google'. Egy pár hete nálam is kiborult a bili, amikor egy meg nem nevezett magyar blogon a világító üvegeim valahogy úgy kerültek fel, hogy a Pinterest hozta létre, sőt, mellette egy másik posztban már azt feszegette a blogger, hogy 'vajon lehetséges-e elkészíteni?'

Persze, egy sima google keresés kellett volna ahhoz, hogy kiderüljön, hogy én vagyok a kép készítője, mert minden link erre a blogra, vagy fotós oldalamra vezet, így én sem haboztam, mint minden esetben, rögtön első fokozatra kapcsoltam a védelmet és írtam a szóban forgó bloggerinának. Fel is hívott, nekem pedig természetesen a szabadkozások, a 'jajdesajnálom'-ok és a 'leszedemhaakarod'-ok közepette meglágyult a szívem (mint mindig). Felkerültek a blogjára a linkek erre az oldalra, facebook megosztás, miegymás - ettől függetlenül az a pár száz MÁSIK alkotó műve épp úgy, alkotó feltüntetése nélkül jelenik meg az oldalán, továbbra is.

Nyilván nem az én ügyem, hogy mások anyagát megvédjem, de valahogy úgy érzem, hogy ami külföldön kialakult a bloggerkultúrában (vagy legalábbis jobban, mint itthon), vagyis, hogy tiszteljük egymást és a befektetett energiát, az egy nem létező legendának tűnik itthon. Bár néha mind hibázunk, biztos vagyok benne, hogy a from panka with love-on is van egy kép, aminek nem néztem utána (ugyan nem tudok róla, hogy lenne), a folyamatos 'sajátnak beállítást' egy általánosan elítélendő dolognak tartom.

Ezért is készítettem ezt az infografikát (az első ilyesfajta művem, nem is vagyok vele elégedett, természetesen :) ) Szeretném, ha azok, akik nem biztosak benne, hogy mit lehet posztolni és mit nem, így gondolkodnának, mert ez segíthet egy jobb és sikeresebb bloggerszféra létrejöttében.

Összegezve: mélyen tisztelt bloggertársaim, a Pinterest, a tumblr, a We heart it, de még a google sem képes saját képeket és szövegeket kitermelni. EZ nem forrásmegjelölés, ez azoknak a szerzőknek a jogait sérti, akiknek a képeit/szövegeit/ötleteit használjátok. Ne legyetek kapzsik azt a két percet eltölteni a forrás megkeresésével, és ha nincs meg, akkor ne tegyétek ki az oldalatokra!

Ti mit gondoltok erről a témáról? Veletek történt már hasonló?



First of all, hello, let me welcome you in this corner of the blog which is not only for bloggers, but everyone who is willing to dive in a discussion about blogging and everything related to it. :) I have a lot of thoughts on what I want to talk about in this new series, I even started another post about another topic, but since this particular thing keeps popping up I decided to dedicate the first part for: sourcing in blogs.

I have experience from both sides, both as a blogger who likes giving credit and an artist whose artworks have been sourced wrongly.

I run into this problem more and more (it kind of makes me grumpier and grumpier) with blog posts without proper crediting, I'm not only talking about my own intellectual property, but others' as well: putting 'source: Pinterest' or what's even worse 'source: google' is not a proper crediting system. A few weeks ago it happened to me as well, when I found my glowjars on one of the biggest hungarian blogs, and not only the author made it sound like that it was their idea, they even questioned if the photo was authentic. I immediatly sent an e-mail explaining how to look for sources on google (just googling the photo leads to me). She called me, started explaining how she doesn't have time for googling... And my heart melt and said it was okay. She put the links to my blog in her blogpost - but this didn't correct ALL the other posts not credited at all.

Obviously it's none of my business how they will correct all the other posts, I just feel that respect for others' work didn't really develop in the hungarian blogosphere (feels like it's much better internationally). I know, we all make mistakes, and even though I don't know about any, I'm sure there's an uncredited photo somewhere hiding on from panka with love as well, but in general, not taking the time to at least show a bit of appreciation for others' work is just wrong.

So I made this little infographics (my first one, not really happy with it either :) ), I hope, those in doubt can use it as a guide when and how to post others' intellectual property. :)

Summing it up, my deeply respected blogging friends, Pinterest, tumblr, We heart it and not even google is capable of creating its own photos or texts. This doesn't count as giving credit, or showing the source, and it counts as copyright infringement. Please, don't be greedy, look for originals and if you can't find it, don't use it!

What do you think about this topic? Did you have a similar experience?






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése