2013. március 4.

Secret places: Shakespeare and Company Paris

Ez megint egy olyan sorozat része, amit csak most indítok el a blogon, ha már egyszer idegenforgalmi végzettség, akkor már ezt a fajta érdeklődésemet is szeretném valahol táplálni és megosztani. :) Úgyhogy úgy gondoltam, hogy érdemes lenne olyan helyekről írnom, amik kevésbé ismertek, de látogatásra-úgy gondolom- megérettek, és ha már ott vagyunk, akkor muszáj betérni a kötelező körökön kívül is. :)
Először nagy szenvedélyem városából, Párizsból tolmácsolnék egy helyet, ahol a könyvek szerelmesei elvarázsolódhatnak: a Shakespeare and Company-t.
Nem a hagyományos csillogó, nett sorokba rendezett könyveket kell várni, hanem a régi könyvek illatát, a történelem és irodalom átható auráját.
Az üzletet 1951-ben alapította az amerikai származású George Whitman, aki a második világháború vége után nem akart visszatérni rögtön hazájába, inkább Párizsban maradt nyelvet tanulni. Míg a Sorbonne-ra járt a Boulevard St Michelen bérelt egy lakást, amit a tanulmányai folyamán rengeteg könyvvel töltött fel. Egy barátjától származott az ötlet, miszerint igazán nyithatna egy saját könyvesboltot is.
Így történt, hogy a Notre Dame-mal szemben, a művésznegyedben megnyílt a használt könyvek sokaságát magába foglaló könyvesbolt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése