2017. november 19.

Project Loveliness | Advent gratitude

Photo by Genessa Panainte on Unsplash

Talán néhányan tudjátok, mennyire odavagyok azért az ötletért, hogy szebbé tegyem mások napját, akár csak egy kis semmiséggel is, már a legapróbb mosoly is megér minden próbálkozást részemről. Az utóbbi időben, mint minden évben, megint elöntött a nosztalgia a blogommal kapcsolatban, hiszen idén 6 éves lesz december 1-jén! :) 6 évvel ezelőtt csak ez az egy dolog lebegett a szemem előtt azon a bizonyos reggelen: inspirálni másokat, jobbá tenni a világot, csak úgy a magam módján, amennyire ez lehetséges. Nem tudom figyelmen kívül hagyni, hogy mennyit változtam én és a nézetem mióta az első posztok megjelentek ezen a platformon, viszont szeretném, ha úgy, mint a régi időkben igenis csinálnánk valamit együtt, mégis külön, inspiráljunk másokat! :)

Arra gondoltam, hogy ahogy nem olyan rég írtam, a hála alapvető szerepet játszik most már az életemben. Ha megtetézem még a gondolatsorral is, hogy milyen törékeny idők járnak, kapcsolatok hullanak szét távolságok, munka, egészségügyi problémák, egyéb miatt, úgy érzem, az adventi időszak egy tökéletes pont arra, hogy kifejezzük hálánkat egymás iránt. Szeretném, ha ezt veletek, együtt tehetném!

Íme, erre gondoltam:

Írtam egy listát azokról a csodás emberekről, akikről úgy gondolom, hogy korántsem fejeztem ki a köszönetemet azért, hogy vannak, vagy éppen amit tettek értem, bármikor (hiszen olyan könnyű erről elfeledkezni, megbecsülni azt, amit tanultunk másoktól vagy éppen, hogy mink van - pl. egy nem emberhez köthető dolog: egészség) Szeretném, ha az advent 24 napja úgy telne, hogy minden nap más és más embernek lenne lehetőleg szebb napja a listámról, szeretném, ha tudnák, hogy akármennyire is lehet, hogy a kapcsolatunk (már) nem olyan erős, vagy éppen távoli, igenis gondolnak rájuk.

Szóval hogyan is működik a dolog?

1. Írj egy listát azokról az emberekről, akiket úgy érzed, mély nyomot hagytak az életeden. Ne lepődj meg, ha úgy érzed, hogy nincs 24, áss mélyebbre önmagadban, merülj el emlékekben, nézd végig az ismerősök listáját, és ha találsz valakit, akiről úgy érzed, hogy 'hmm, jó lenne már beszélni', ez a tökéletes alkalom! :) )

2. Készíts valamit mindenkinek a listádról! Nem kell nagy dologra gondolni (sőt, ha nagy dolog lenne, nehezen is lehetne véghezvinni 24 napon keresztül). Ha naponta találkoztok, írj egy képeslapot, készíts egy kis üveg 'szerencsecsillagot', vegyél neki egy kávét/teát és fogyasszátok el együtt.
Ha nem találkoztok sűrűn (nálam többnyire ez a helyzet), egy hosszabb facebook üzenet arról, hogy miért fontos neked a nap embere rengeteget jelenthet, de ezen kívül küldhetsz egy fotót magadról, vagy egy közös emléket szimbolizáló tárgyról, amit megtartottál, vagy csak felhívhatod megkérdezni, hogy hogy érzi magát mostanában.

3. A lényeg: próbáld kimutatni, hogy hálás vagy azért, hogy ezek az emberek beléptek az életedbe, érdeklődj, mi történik velük, és remélhetőleg ez sok régi-új kapcsolat megerősítéséhez vezet és szeretettel és hálával tölti fel advent minden napját. :)

Hiszen a karácsony nem csak arról a 3 napról szól, amikor együtt vagyunk, hanem a készülődésről is, hogy tudassuk másokkal, hogy szeretettel gondolunk rájuk és számítanak nekünk. Remélem, minél többen gondoljátok úgy, hogy ez egy érdemes ötlet arra, hogy szebbé tegye az adventet és csatlakoztok hozzám. :) Sőt, ennél a facebook eseménynél meg is tehetitek!



                                                                                                          ◊


Some of you may know how much I love the idea of making others' day a better one, even with the smallest of amount, the tiniest of smiles worth every effort from my side. Lately, like in every year I was overwhelmed by nostalgia about my blog, it's closing up on its 6th birthday this year! :) 6 years ago there was only one goal that started me on this road on that fateful morning: to inspire others, make the world a better place on my very own, slightly insignificant way, as much as possible. I can't ignore the fact that me and my views changed a lot since my first posts on this platform, but I would still like to dedicate some time to do something together to brighten the days of people around us! :)

I was thinking, like I mentioned not so long ago, gratitude plays an enormous role in my life now, and when I think about the times we live in, how fragile it is with collapsing relationships due to distance, work, health issues or whatever reason, I feel the time of advent is a perfect season to show gratitude to each other. I want to do this with you involved!

Here's what my idea is:

I wrote a list of the wonderful people, who I think I owe a big thanks to for what they did to me or simply for their existence in my life (it's so easy to forget and cherish what we learnt from others). I would like to spend the 24 days of advent with trying to brighten the day of a person from my list, I want them to know, that I think about them daily (even those, with whom our relationship seems less close).

So how can this be pulled off?

1. Write a list of people you care about or feel that they left a significant mark on you or your life. Don't stress on getting all 24 people written down so fast, look into yourself, check your memories, look through your friends list, maybe you even find someone you think it would be nice to talk to - it's the perfect opportunity! :)

2. Make something for everyone on your list! You don't have to think about big things (obviously, it would be much harder to pull it off if you were overwhelmed with work for 24 days). If you meet your person every day, write a postcard, make a tiny jar of 'lucky stars', buy a coffee/tea for them and have it together.
If you don't meet so often (or at all), a longer facebook message about how important they are can go a long way, or send a piece of sweet memory in a form of a photo, video, or just call them to ask how they are nowadays.

3. The point is: try to show gratitude for their presence in your life, be interested in their world, and hopefully you will end up with quite a few (re)strengthened relationships by Christmas eve. :)


Since Christmas is not only about those 3 days when we are together, but preparation too, to let others know that we care. I hope I'm able to inspire some of you to join this Project Loveliness and make someone's day better! :) Oh, and there's a facebook event now too for reminders! :)


1 megjegyzés: