2016. szeptember 16.

Fontspiration #2 - Schoolwork

 

Ti találkoztatok már azzal a problémával, hogy jó jó, megírtad a beadandót, elkészítetted az előadást, teljes szabadságot kaptál formailag, már csak betűtípust kell választani, de... Hogyan is lehetne betűtípust választani, amikor annyi mindennek kell megfelelnie!

Csak hogy a három legfontosabbat említsem:
·        Alap betűkészletnek kell lennie, úgyhogy az iskolai/egyetemi/nyomtatóirodai/könyvtári gépen is szerepel és nem helyettesíti be valamilyen más betűtípussal (ami egyébként sok esetben még az oldaltöréseket is felbontja)
·        A magyar nyelvben használt magánhangzók is benne legyenek, nem néz ki túl esztétikusan, amikor az ’ű’-k helyén egy másik betűtípus kisebb vagy nagyobb verziója szerepel, vagy rosszabb esetben csak egy négyzet.
·        Komoly látszatot kell keltenie – bár (egyetemi tapasztalataimból kiindulva) nem sokan érzik úgy, hogy egy dolgozatnak, főleg előadásnak esztétikusnak kell lennie, sajnos a helyzet legtöbbször az, hogy ha nem tűnik rendezettnek és olyannak, amire szívesen néz rá a hallgatóség/olvasó, máris egy kicsit negatívan ítélik meg a munkádat.

Ezeken túlmenően pedig még tetszetőset is szeretnél, mert a Comic Sans.... brr. Úgyhogy átnéztem az alap betűtípusokat kutakodva a tökéletes iskolai stílus után, és ezeket találtam.


Have you ever found yourself in the situation, that good, good, you wrote your essay, made the presentation, you got full freedom on how to format it, you just have to choose a font type, but... How could you possibly choose something when it has to pass all kinds of expectations?

Just to mention the three most important things:

·        It has to be a basic font, so school/university/work/printshop/library PC can read it as well and it doesn’t replace it with something else (which is possibly bigger/smaller, so all the page breaks are gone)
·        It’s a special hungarian thing, that we need the special characters included as well, such as ’ű’, unless we want those letters to be replaced with a different font that is bigger/smaller or in a worse case, replaced by a square!
·        It has to look like a serious font type – even though (judging from my university experiences) not many feel that a good looking presentation/essay is a must have, sadly the case is that the viewer will most definitely prejudge your work based on its look, since this is the first thing they see.

Not to mention the fact, that you can’t just use Comic Sans...brr. So I looked through the font library and found quite many good-looking alternative fonts that you can use.
 


7 megjegyzés:

  1. Wow, nagyon jó lista! :) A Georgia sokáig nagy kedvencem volt. Sajnos nálunk mindig megkötötték a kezünket az egyetemen, és muszáj volt 12-es Times New Romant használni másfeles sorközzel, pedig annyira jó lett volna kiélni a kreativitásomat. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Beadandóknál nálunk is... főleg Győrben. Pesten már annyira nem, de pl. az előadások lehettek olyanok, amilyeneket legvadabb álmaidban szoktál látni. :D Mindenféle színek, formák, photoshopos megoldások... :D

      Törlés
    2. Óó, Győrben tanultál, vagy te is győri vagy? :)

      Törlés
    3. ~Csak~ Győrben tanultam, de így is többet éltem ott, mint itt, Pesten.. és őszintén szólva, imádom Győrt!! :D

      Törlés
  2. Nagyon szépek mind, köszi a tippeket! Azt a betűtípust hogy hívják, amivel a címet írtad ("Alternative chic fonts stb")?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, örülök, hogy hasznosnak találtad! :) A címhez PHoffer rendkívül sokatmondóan elnevezett 'Basic Title Font' betűtípust használok. Innen ingyenesen letölthető : http://www.dafont.com/basic-title-font.font ^^

      Törlés
    2. Nagyon köszi!! Valóban fenomenális neve van :)

      Törlés