2016. szeptember 17.

Getting lost | 5 hely Stockholmban, ahova szívesen elmennék



Egyszer régen, évekkel ezelőtt, amikor még a turizmus diplomámat készültem befejezni, szöget ütött a fejemben a gondolat, hogy igazán készíthetnék egy rovatot a blogomra, amiben éppen akár olyan helyeket is gyűjthetnék, ahova érdemes lenne elmenni.

Kétszer voltam eddig Svédországban, mindkét alkalommal két hetet töltöttem el a családunk másik felénél. Nem nagyon mentünk el sehova körülnézni, pedig Stockholm mintegy 40 percnyi autókázásra volt tőlünk – nos, kifogások miatt, tudjátok. Elsőalkalommal a látvány ragadott meg, a természetközeliség, és maguk az emberek, második utazásunkkor pedig jobban belemélyedtünk a svéd felfogásba, valamint, hogy mégis miben különbözik Svédország Magyarországtól.

Feltett szándékom, hogy egyszer, remélhetőleg a nem túl távoli jövőben megismerjem a svéd fővárost is, és mi is lenne jobb motiváció, mint egy lista azokról a helyekről, amiket érdemes lenne megnézni. 



A long long time ago, when I was doing my bachelor’s degree in tourism, I had an idea of making a blog series about tourism related things, like places to visit. 

I’ve been to Sweden twice already, both times, I spent 2 weeks there with the other half of the family, in the neighbourhood of Stockholm. We didn’t really go and look around the place – you know, because reasons. First time I was all about the beautiful Swedish views, second time I jumped into the Swedish culture even more, how they think, how they see things, what the differences are compared to Hungary…

I am determined to visit the capital at some point (hopefully in the near future), what would be a better motivation, than a list of attractions that are worth to drop by?






Csak elég volt rápillantani erre a képre a stockholmi óvárosról, rögtön szerettem volna én is ott lenni ezeknek a gyönyörű színes klasszikus stílusú épületek a lábainál. Arról nem is beszélve, hogy úgy hírlik, a stockholmi karácsonyi vásár ezen a helyen varázslatos hangulatban telik…

It was enough to take a glance at this photo about the Old Town of Stockholm and I immidetly wanted to be there, right at the feet of these amazing colourful classical buildings. Not to mention, that as far as I know, Christmas market is magical at this place…

A photo posted by Mari in Milan (@mariinmilan) on

Nem meglepő módon a könyvtár is a választott helyek között van, és nem cask azért, mert bolodulok a könyvek látványáért, de a körkörös, tiszta elrendezésük a svéd fővárosban megtestesíti mindazt, amit szeretek a skandináv stílusban: egyszerűséget, rendszert és tisztaságot.

Not surprisingly the library is on this list as well, and not only because I adore books, but look, how these books are organized! This embodies everything that I love about Swedish style: simplicity, systematic thinking and pureness.

A photo posted by Oliver (@olivertcb) on

A mindennapokban mindent elkövetek, hogy ne kelljen tömegközlekednem, ennek ellenére  érdemes lenne legalább egyszer (ha nem többször is!) ellátogatni a stockholmi metróállomásokra, már csak azért is, mert minden állomáson más és más művész munkáját lehet megcsodálni.

In everyday life I try to avoid public transport as much as I can, even though for the art exhibitions of this kind, it would worth visiting the Stockholm metro station at least once (if not more).

A photo posted by Grandpa (@grandpastore) on

A vintage üzletek mindig vonzottak a nosztalgikus hangulat miatt, amit árasztanak, és ez most sincs másképp. Bár a Grandpa rendelkezik webshoppal is, nem ugyanaz, mint első kézből megtapasztalni, milyen az, amikor mindent hazavinnél az üzletből, ha megtehetnéd!

I always liked vintage shops because of the nostalgic atmosphere they have, and it’s not any different now either. Even if Grandpa has a webshop, still not the same to experience the ‘I would take everything home, if I could’ from first hand.


Őszintén szólva ez az a hely, amit nem csak a szépsége miatt, de minden más miatt is szeretnék meglátogatni. A djurgården Stockholm zöld oázisa, a múzeumok, kávézók szerelmeseinek központja, amit mind a svédek, mind az oda látogató turisták nagyon élveznek. 

Honestly this is the place, that would be the heart and soul of my Stockholm journey with the cultural vibe. The djurgården is the ‘green oasis’ of Stockholm with museums, coffee shops that are enjoyed by both the tourists and Stockholm residents.

Nos, nem is maradt más hátra, csak várni a legközelebbi svédországi utazásra, jövök érted, Stockholm!

Nothing else left, I shall wait for the next trip to Sweden, I'm coming for you, Stockholm! 




1 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper lista! 5-ből 4 nekem már pipa, a Grandpa még hiányzik, de nagyon felkeltette az érdeklődésemet! A térképes illusztráció pedig egyszerűen remek!

    VálaszTörlés