2012. április 13.

Vidám fotók a falra I.

Sokszor nézem a Nagy házalakítást a Viasaton, és azon túl, hogy Ty és csapata mindig elkápráztatnak (és sírásra kényszerítenek), megfigyeltem, hogy előszeretettel tesznek fel a falra a családokról készült fekete-fehér mosolygós képeket, mint egy időkapszulát. Biztos vagyok a mosoly gyógyító erejében, az én szobám fala is tele van olyan képekkel, amiken a barátaimmal épp bolondozunk. Egyszerűen jó kedvem lesz tőlük, ha ránézek. :)

Talán tudjátok, hogy fotózom, és ezért is ma úgy gondoltam, hogy kicsit a fotós oldalamat erősítem, azzal, hogy írok egy segítő bejegyzést nektek, hogy hogy kell ilyen képeket készíteni (már amennyire ezt egy amatőr fotóstól elfogadjátok).

Az első részben magáról a fényképezésről lesz szó, a másodikban meg magáról arról, hogyan helyezd el ezeket a képeket az otthonodban! :)



1. Mindegy, hogy milyen, de legyen nálad mindig egy fényképezőgép!

Az elterjedt tévhittel ellentétben nem kell ahhoz szuperképességű fényképezőgép ahhoz, hogy jó képeket készíts vele. Egyszerűen az a lényeg, hogy mit látsz vele. Ha mindig magadnál tartod, akkor egy olyan mozzanatról se maradhatsz le a barátaiddal/családoddal, amit megbánsz, ha nem örökítesz meg. (A mai telefonokkal is tudsz már olyan képeket készíteni, amik jók lehetnek)

2. Teremtsd meg a lehetőséget!

Amikor én valakiről portfóliót készítek, mindig próbálom oldani a feszültséget. Folyamatosan beszélek, néha félrebeszélek, néha viccelődöm, ironizálok. Egy idő után mindenki annyira feloldódik, hogy az szinte meg se történhet, hogy nem születik 1-2 önfeledt, vidám kép.


3. Figyeld a pillanatot

...rögtön cselekedj! Ez persze némi gyakorlást igényel, de egy idő után már nem okozhat problémát meglátni, amikor a tökéletes pillanat közeledik.

4. (opcionális) Fényképezz fekete-fehérben!

Úgy gondolom, hogy a színes fényképezés csak arra jó, hogy az emberek ruháját megmutassa. De mikor fekete-fehérben fényképezel, akkor a modelleid lelkét fotózod. Ilyen képek készítésénél én személy szerint inkább a fekete-fehéret javaslom. :)


Mesterfogások:

1. Használj rövid záridőt -  1/500-nál ne fényképezz hosszabb záridővel!

2. A fényérzékenységet állítsd ISO 400 közelébe - ilyen értéknél a zaj elhanyagolható, de megengedi már a rövidebb záridőt is.

3. Sorozatfelvétel - így biztos nem maradsz le a tökéletes pillanatról.

4. Külső fényképezésnél figyelj a fényviszonyokra - az arc árnyékos lesz a direkt napsütéstől, modelled állítsd háttal a napnak, vagy próbálj árnyékos helyet találni!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal is!


1 megjegyzés:

  1. [...] Elérkeztünk az első fotós segítségem második részéhez, ami igazándiból csak egy kis segítség ahhoz, hogy kerüljenek a fényképek végleges helyükre. Ha lemaradtatok volna, az első részt itt találjátok. [...]

    VálaszTörlés