2013. április 12.

Egészséges kenyér finoman


Soha nem írtam még olyan ételről, amit ténylegesen megcsináltunk, eddig. Ennek egyik oka, hogy a from panka with love nem gasztroblog, viszont az tény, hogy a szép élethez a gasztronómiai túrák is hozzátartoznak. Illetve, ez esetben, csak kiruccanásról beszélhetünk. Anya és én komolyan vesszük az egészséges táplálkozást, úgy gondoljuk mindketten, hogy a modern világban nagyon nehéz olyan ételt, vagy csak alapanyagot találni, ami nem műanyag. Ezért például a zöldségek és gyümölcsök a piacról származnak, a tojás a helyi termelőktől, feldolgozott hústermékeket nem eszünk. Az viszont tény, hogy szeretjük a finom péksüteményeket és a friss kenyeret, pedig az alapvető szabály, hogy fehér lisztből nem eszünk. :)

Ha Budapesten jár, mindig betér az Angol utcába, hogy hozzon FÉN (finomliszt, élesztő nélküli) kenyeret, de mivel nem a fővárosban lakunk, így nem lehet mindig biztosítani a friss egészséges kenyeret. Az Egészségfarm honlapján szerepel a FÉN kenyér receptje (sok más mellett, amiket szintén ajánlok kipróbálásra), ami végül nálunk egy kicsit módosítva szerepel.

A kenyér eredeti receptjéért ide tessék fáradni, ezt nem írom le külön, csak azt, ami nálunk másabb:
1. Nálunk a kenyér nem csupán durumlisztből készül, hanem durum-graham-tönköly keverékből, amitől (szerintem) sokkal finomabb.
2. A szezámmag mellett lenmag is szerepel, méghozzá pirítva, és nem csak 1 teáskanálnyi, na nem. Hanem rengeteg, és nem csak a tetején, hanem magában a tésztában is.
3. A pelyhek. Zabpehely, burgonyapehely, vagy köles. Nem kötelező bele.
4. A fűszerek (a legjobb rész): oregánó, bazsalikom és szárított paradicsom került bele, amitől sokkal jobb íze van, attól függetlenül, hogy egészséges. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése