2012. január 22.

Scrapbooking I. - Édes emlékek sorbarendezve

Stock from deviantart

Egy újabb szerelem a részemről, egy újabb hobbi. Szeretném veleek megosztani, és egy kis suli-féle sorozatot indítani belőle. :) A videókkal kapcsolatban elöljáróban azt javaslom, hogy az elején tekerjetek egy kicsit, ha nem szeretnétek sokáig nézni a borítóját a könyveknek. :) Kezdjük is el!
Mi a scrapbooking?
Talán már hallottatok erről a technikáról, hiszen most kezd divatba jönni Magyarországon is: rendezd össze képeidet, és készíts nekik személyre szóló, történet-mesélő albumot.
Ez a fenti kép is egy scrapbook-oldal, igaz, digitális technikával, Photoshoppal készítettem. A lényege, hogy olyan dolgokat adj hozzá az oldalhoz, ami a képre, a szituációra, az ember(ek)re, aki(k) a képen vannak, jellemző.

A hagyományos technika, ennél kicsit bonyolultabb, több időt vesz igénybe, de az eredmény is sokkal látványosabb, (és ami még fontos lehet) kézzel fogható lesz. Ehhez lehet kapni webshopban (és talán boltokban is, bár ilyeneket még nem nagyon találtam, csak a Müllert) témás papírokat, keménypapíros füzeteket, összefűző gyűrűket, vágógépeket, matricákat, mindenféle különleges jóságot hozzá, ha szeretnél készíteni.
Hogyan kezdjünk neki?.
1. Találd ki, hogy milyen témában szeretnéd elkészíteni a könyvedet!
Keresd meg hozzá a képeidet, és rendszerezd őket a számítógépeden, vagy dobozokban. Válogasd ki a téma legjellemzőbb képeit, amiről tudnál írni, van hozzá történeted. De vigyázz! Ne akarj minden képet scrapbookozni! Hirtelen elvesztheti ezzel az albumod a különlegességét.
2. Gyűjts ötleteket a témában!
Nézz körül scrapbookkal foglalkozó oldalak galériájában, íratkozz fel hírlevelekre! A Youtube ezeken a videókon kívül is rengeteg segítséget és inspirációt tartalmaz.

Scrapbook-oldalak:
3. Szerezd be a kellékeket!.

Keress, kutakodj, nézz körül sok helyen, és gyűjts össze mindent, amiről úgy gondolod, jó lenne a saját emlékes könyvedhez! Gondolkodj más alternatívákban is! Persze a legjobb minőségű termékek azok, amiket kifejezetten a scrapbookhoz veszel, de nem muszáj mindent boltban beszerezni, vagy a legdrágább megoldást választani. Én például az első könyvemet sima fehér kartonpapírból készítem (215 Ft/ív a Müllerben) és többnyire saját fényképezett/nyomtatott vagy ingyenesen letölthető mintákból. Horgoltam hozzá már pár dekorációt is.

Digitális scrapbook-hoz nézz körül a deviantart Resources and Stock Images>Designs and Patterns>Scrapbooking galériájában!
Kezdetnek ennyi feladat úgy gondolom, hogy bőven elég. Remélem minél többen nekiláttok összeállítani egy ilyen albumot velem együtt! :) Have fun!
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése